Blommorna som inte räds snön

Helg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hasseln är en av växterna i vår flora som blommar tidigast på året.
Foto: Hasse Holmberg

Äntligen har det kommit snö! Ute i trädgården möts man av ett vintervitt landskap, där buskar och träd ligger inbäddade som i små mjuka, vita moln av nyvispad grädde och där perennernas grafiska stjälkar och fröställningar sticker upp som utropstecken överallt. Det märks att ljuset är på väg tillbaks på allvar nu, om inte annat gör snön att dagarna upplevs längre och ljusare. Men det är fortfarande kallt och februari är den månad som brukar räknas till årets kallaste. Sköna är de solstrålar som värmer kinderna när man står med snöskyffeln i högsta hugg. Solen förmår däremot inte att värma upp marken lika bra, men jag vet att därunder lurar vårblommor som scilla, vivor, blå- och vitsippor för att nämna några. Kanske kan man hoppas på att vintergäcken och snödropparna längs med husknuten i söder kikar fram i slutet av månaden?

Trots att vi får vänta på vårblommorna finns det växter som blommar redan nu. Vinter och blommor låter motsägelsefullt, men har du en trädgård med kejsarolvon, finns där säkert redan små ljusrosa blommor. Både trollhasseln och den vanliga hasseln, som växer i min trädgård blommar nu de med, om än inte lika vackert som olvonet, men ändå. Oansenliga konfettiliknande blommor till trots, jag imponeras av att den sätter fart så tidigt. Det kan verka konstigt att en växt väljer att blomma när det inte finns tillstymmelse till insekter och andra pollinerare som är vakna, men hasseln pollineras istället av vinden och just därför behöver den inte ha så vackra och väldoftande blommor, som annars lockar insekter.

Snart är det dags att väcka liv i de övervintrande pelargonerna.
Foto: Dan Hansson/Svd/TT

Att ljuset är på väg tillbaks märks också på krukväxterna. De skjuter nya fina skott och de kan behöva planteras om i ny jord och klippas till för att få en nystart inför våren. Vill du ta sticklingar på dina krukväxter är det bra att göra det nu, när tillväxten börjar sätta fart. Mina pelargoner vilar fortfarande i förrådet, men de ska snart få komma in i värmen igen. Av dem kommer jag ta fullt av sticklingar – älskar pelargoner i alla dess former och kommer fylla varenda ledig kruka i trädgården till sommaren.

Än så länge ligger snötäcke tryggt över växterna i trädgården.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Tomat, chili och kronärtskocka tillhör de grönsaker som behöver längst tid på sig att utvecklas från frö till färdig planta. I år blir det inga kronärtskockor för mig, men tomater och en och annan chiliplanta ska det bli. Jag ska dock inte göra om samma misstag som förra året och så tomater för tidigt. Det blev för varmt för de små plantorna, så de drog iväg och blev onödigt rangliga, vilket är lätt hänt när de får för mycket värme och för lite ljus. Tack och lov hjälpte den varma sommaren upp mitt misstag, så tomatskörden blev stor nog ändå. Men som sagt, tidigast om ett par tre veckor kommer jag så dem. Chilifröna däremot, de åker ner i jorden redan i helgen. Jag har frön kvar från förra året, så det blir den gula Hot Lemon i år igen, plus sorten Anaheim, som är en väldigt mild chilisort och en bra kontrast till den heta gula. Chili är lätt att lyckas med så vill du testa själv fyller du små krukor med såjord, fuktar jorden, trycker sedan ner fröet på ytan och ställer ljust. Fröna gror vid 21 grader. När plantorna kommit upp ett par centimeter vill de ha det lite svalare men fortfarande ljust. Allt eftersom de växer ska de planteras i större krukor och de tål att ställas ut när temperaturen kommit upp till åtta grader, men då på en plats i lä, där solen värmer – gärna mot en vägg.

Det är lätt att längta efter våren så här års, men jag tycker ändå att man ska uppskatta den årstid som är nu. Gnistrande snö, istappar och knarr under skorna. Det ligger något fint i att längta – efter någon eller något. Lyckan när det väl dyker upp blir så mycket starkare, om man får sakna det lite först.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.