• idag
  26 nov
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett slag för folkhälsan

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En rökares liv förkortas med i snitt tio år. Tio år som kunde ha gett både personen och vårt gemensamma samhälle så mycket mer, skriver Sara Gunnarsson.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Värmlänningarna får allt sämre hälsa, vårdkostnaderna ökar och fler blir förtidspensionerade. Det låter som ett skräckscenario, men det är verkligheten.

Personers hälsa, vår folkhälsa bli blir inte bättre och det är ett allvarligt problem för oss alla.

Första gången jag på allvar stötte på en diskussion om folkhälsan var när jag lärde känna det tidigare landstingsrådet Gert Ohlsson i Liberalerna. Han predikade om vikten av god folkhälsan på samma sätt som miljöaktivister pratar om miljön. ”Det är en av det mest avgörande faktorerna för hur vår framtid kommer se ut. Vi måste ta det på allvar!”.

Folkhälsa syftar till att det aktiva arbetet samhället gör för att den enskilda människan ska få bättre hälsa. Att ha god hälsa ska därför inte enbart ses ur ett individperspektiv utan ur ett större sammanhang. Ett exempel är att ungefär 80–85 procent av Region Värmlands vårdkostnader går att härleda till kategorin ”kroniker”. Kroniker är de som har en långvarigt och/eller ihållande sjukdomsförlopp eller har en obotlig sjukdom. En stor orsak till att många blir kroniker är att de utsätter sig själva för en dålig hälsa. Många röker, snusar, sitter stilla eller äter ohälsosamt. Detta i sin tur leder detta till flertalet sjukdomar eller andra åkommor. Kort och gott, dålig hälsa kostar oss skattebetalare väldigt mycket pengar.

I “Liv & hälsa i Mellansverige 2017” genomförde regionerna Sörmland, Uppsala, Värmland och Örebro en stor befolkningsundersökning för att mäta hälsotillståndet hos sina medborgare. Undersökningen har under lång tid följt medborgarna och försökt se om det går att fånga upp någon trend. En positiv trend som de sett är att vi värmlänningar röker mindre, men detta samtidigt som fler snusar, riskkonsumtionen av alkohol ökar, vi blir allt mer överviktiga och stillasittande. Med andra ord så ökar inte hälsan bland våra medborgare.

Ohälsa kostar brukar man säga och det är faktiskt sant. Förutom att det kostar vården ofantligt mycket pengar (som vi skattebetalare faktiskt betalar), så kostar det även i människoliv. Enligt Hjärt- och lungfonden förkortas en rökares liv med i snitt tio år. Tio år som kunde ha gett både personen och vårt gemensamma samhälle så mycket mer.

Jag tycker inte direkt att lagstiftning är vägen att gå för att bota ohälsa, men en dag kanske vi är där. Genom socker- och transfettsskatter eller genom att vi privat får stå för en större del av vår egen vårdkostnad. Men till dess finns det mycket att göra för att öka vår gemensamma folkhälsa. Jag personligen är en stor förespråkare av nudging; “det ska vara lätt att göra rätt”. Fler och mer lättillgängliga cykelbanor, flytta bort godiset kassorna i butiken eller införa som de gjort på Norrstrandsskolan “fysik aktivitet varje dag i skolan” och många fler satsningar för att göra det lätt att vara hälsosam.

Till sist måste jag som liberal även nämna skolan. Utbildning anses vara en av de viktigare faktorerna en för god hälsa. Utan kunskap kommer vi aldrig att kunna förstå varför vi måste ändra vår livsstil, varför det är avgörande för oss själva och kommande generationer. Det är något jag hoppas politikerna vågar och vill prioritera ännu mer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.