Hoppa till huvudinnehållet

Ta ett grepp på din ekonomi inför 2019

Publicerad:
Det är i regel lättare att minska sina kostnader än att höja sin inkomst.
Det är i regel lättare att minska sina kostnader än att höja sin inkomst. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Passa på att ta en koll på din hushållsekonomi inför det nya året. Efter många år med god tillväxt och börsuppgång kan en sämre konjunktur vara på gång. Det kan vara en god idé att vara lite förberedd på tuffare ekonomiska tider. Det är i regel lättare att minska sina kostnader än att höja sin inkomst.

Sätt fokus på dina fasta kostnader för boende, försäkringar, el och liknande. Bor du som du vill och har bruk för? Om du har stora lån och bor större än du behöver är det kanske läge att fundera på att byta boende och minska belåningsgraden, inte minst om du närmar dig pensionen då de flesta av oss kan räkna med att få leva på en betydligt mindre slant. För att inte bli överraskad, skaffa dig en inloggning till minPension om du inte redan gjort det och gör prognoser för hur ditt ekonomiska liv som pensionär kan se ut. Du kan laborera med olika pensionsåldrar, uttagstider för allmän pension, tjänstepension och ditt eventuella privata pensionssparande. Har du efterlevandeskydd och lever ensam är det kanske läge att ta bort det skyddet?

Försäkringar är ett område där premier kan variera stort. Ta för vana att inför förfallodagarna jämföra vad olika bolag vill ha för att försäkra din egendom. Försäkringsavtal är i regel ettåriga och villkoren kan ändras, så stäm av att din försäkring verkligen täcker det du vill skydda. Du kan också vara dubbelförsäkrad, även om man för till exempel vissa personskador kan få ut ersättning från flera bolag räcker det normalt med att ha en försäkring för samma ändamål.

Att ha bil innebär en stor frihet, men det kostar mer än du tror. Använder du bara bil några gånger i månaden, gå med i ett bilkooperativ om det finns i ditt närområde. Prova även om möjligt att åka kollektivt en månad.

Matlådor är ett bra sätt att spara pengar på.
Matlådor är ett bra sätt att spara pengar på. Foto: Jessica Gow/TT

Mat är ett område du verkligen kan styra utgifterna för. Med lite kunskap och tid äter du i regel både nyttigare och billigare. Matlåda är det absolut bästa tipset för att sänka sina hushållskostnader. Du kan spara flera tusen kronor varje månad på att ha med en matlåda jämfört med att äta lunch ute. Både miljösmart och bra för plånboken, inte minst efter en kanske kostsam jul- och nyårshelg.

Och märker du att fakturorna trillar in i januari och att pengarna inte räcker till, stick inte huvudet i sanden och hoppas på att det ordnar sig. Ta kontakt med de fordringsägare som du inte kan betala i tid och gör upp om avbetalning. Då slipper du sura påminnelseavgifter, inkassokrav och onödiga räntekostnader.

Artikeltaggar

ÅsikterEkonomiKonsument