Hoppa till huvudinnehållet

Nisse Ny gjorde skåp av Bilans golv

Publicerad:
Nisse Ny spelade till och från i Färjestad i nästan 20 år och var med när klubben gick över från bandy till hockeyn.
Nisse Ny spelade till och från i Färjestad i nästan 20 år och var med när klubben gick över från bandy till hockeyn. Foto: Frida Jansson Högberg

Snickeri, hockey och trav. Färjestad har minst sagt präglat Nisse Nys liv. Här har han bott och arbetat sedan barnsben.

– Pappa byggde huset här 1931. Då fanns inga hus här och korna gick här utanför. Tomten kostade 1 000 kronor och de fick gräva grunden till huset med spadar, berättar Nisse Ny.

Han sett hela området växa fram under sin livstid och bor kvar i sitt barndomshem. I köket finns en köksbänk, bord och två kökssoffor. Allt samman har han gjort själv. Pappa Ture jobbade på sågverket på Tullholmen och Nisse gick i sin fars fotspår och började på Williamsros modellverkstad ett stenkast från hemmet.

– Jag började som lärling när jag var 14 år och fortsatte att jobba där. När chefen dog tog vi tre grabbar som jobbade där över. Till slut var själv kvar.

På verkstaden gjorde man modeller, bland annat till kugghjul som skickades till KMW för gjutning.

– Det var ett roligt hantverk och det blev ju ens fritid. Så fort en fick se något som man gillade så gjorde jag det.

 • Det här änglaskåpet såg Nisse i en broschyr och blev så inspirerad att han bestämde sig för att göra flera likadana. Även tavlan till vänster har han gjort och låtit en vän måla Östra Bron.
  Det här änglaskåpet såg Nisse i en broschyr och blev så inspirerad att han bestämde sig för att göra flera likadana. Även tavlan till vänster har han gjort och låti… Foto: Frida Jansson Högberg
 • Hela huset är fullt av snickerier som han gjort. Bland annat det här skåpet som föreställer Karl XII:s likfärd.
  Hela huset är fullt av snickerier som han gjort. Bland annat det här skåpet som föreställer Karl XII:s likfärd. Foto: Frida Jansson Högberg

Han var också en fena på att ta tillvara på bra material. När länsfängelset Bilan skulle bli hotell såg han till att få det gamla trägolvet.

– Det var kanonvirke! Jag kände grabbarna som skulle köra allt till tippen, så jag bad dem att köra träet till mig i stället. Det var ett torrt virke så man kan arbeta med det direkt.

När Nisse till slut la snickeriet på hyllan hade han hunnit fylla 80 år då lade Williamsro ner verksamheten.

Från bandy till hockey

Som Färjestadsbo har Nisse så klart även ett stort intresse för trav och jobbade när travbanan invigdes i april 1936. Han har till och med kvar programmet från invigningen.

– Jag sprang fram och tillbaka och rapporterade resultatet, berättar han.

Hästintresset växte så mycket att han senare blev ägare till flera travhästar.

Nisse var även med i Färjestads barndom, när klubben fortfarande spelade bandy.

– Jag var 16 år när jag fick komma med i A-laget. Första matchen var mot Villa Lidköping och jag spelade höger halv.

 • Färjestad BK:s bandylag 1950. Nisse Ny syns längst fram till vänster.
  Färjestad BK:s bandylag 1950. Nisse Ny syns längst fram till vänster. Foto: Färjestad BK
 • Hockeylaget 1956/1957. Nisse Ny syns längst fram till vänster.
  Hockeylaget 1956/1957. Nisse Ny syns längst fram till vänster. Foto: Färjestad BK

Hela säsonger spelades på sjöis på Klaratjärn, en viss kontrast mot dagens påkostade arenabyggen.

– Vi spelade så länge att burarna åkte igenom isen. De fick ro ut med en eka och plocka upp dem på våren, minns Nisse och skrattar.

Nisse var även med när klubben gick över till att satsa på hockeyn. Att växla mellan sporterna var aldrig några problem.

– Det gick bra. Vi spelade bandy om dagarna när det var ljust och hockey på kvällarna. Jag tyckte det var roligare med bandyn, det var friare. Hockeyn är bökigare med alla tacklingar.

Artikeltaggar

BandyDå & NuFärjestadIshockeyNyheterSport

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.