En katapult för musikkarriären

Publicerad:
Arvikabandet Children of the Sün vann hela Rikskarusellen förra året. Foto: Studiefrämjandet

På lördag är det fullt ös på Uno när 44 musikakter får en katapultstart i årets Livekarusellen. Nytt för i år är att de även får se och lära av rutinerade rävar.

Studiefrämjandets Livekarusellen, där nya artister och band får chansen att bättra på scenvanan, är inne på sitt tolfte år. I Värmlands och Örebros gemensamma distrikt är intresset att vara med stort och 44 akter deltar i år.

– Vi har i princip fördubblat antalet deltagande grupper och artister jämfört med när vi startade som Rockkarusellen för tolv år sedan. Då var det mer inriktat på rock och hårdrock men nu har vi fått in många fler genrer och en större åldersspridning, säger karusellchefen Tim Flinth. Den äldsta som är med är född 1953 och så finns det några som går på högstadiet och som startat sitt första band.

Ska inspirera

Katapulten, som lördagens evenemang heter, är starten på karusellen. Förutom de 44 karuselldeltagarna kommer i år även ett antal rutinerade band att stå på scenen.

– Livekarusellen är för osignade band. För Nemis, New Music in Sweden, har vi höga kvalitetskrav och det är sex band som har kommit långt i sin karriär, bland annat Wolver och Satchel Kid från Karlstad. Tanken är att de ska vidga vyerna för de nya akterna.

De rutinerade banden har även chansen att få spela på Live at Heart-festivalen i Örebro, en festival där artister har chansen att nå längre inom branschen.

Får feedback

Deltagarna i Livekarusellen tävlar däremot om en chans att nå den stora Riksfestivalen i Norrköping senare i år. Förra året hölls finalen i Karlstad och Arvikabandet Children of the Sün kammade hem alltihop. Men först ska banden alltså ta sig igenom en lång dag på Uno.

– I Katapulten spelar alla på samma ställe och samma dag. Sen delas de in i olika pooler och gör tre intimare gig var i Örebro och Värmlands län. Efter varje spelning får de feedback på vad som var bra och vad som kan bli bättre. Förhoppningsvis är de alla bättre i slutet av mars, säger Tim Flinth.

Artikeltaggar

MusikNöje/KulturStudiefrämjandet

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare