Håll samtalstonen saklig

Ledare
PUBLICERAD:
Niclas Lehresjön reagerade på Sara Skyttedals (mitten) ordval. Bilden är från KD:s valvaka 2018.
Foto: Jessica Gow/TT
I nuvarande svåra parlamentariska läge är det viktigare än någonsin att hålla en saklig och nyanserad samtalston.

Känslomässiga uttryck som ”landsförrädare” och ”Quislingar” om folkvalda demokrater som inte delar ens åsikter hör inte hemma där. Sådana epitet underminerar tillit och därmed demokratin.

Oviljan till samarbete mellan riksdagens två största partier, S och M men också mellan M och MP, även i en så besvärlig parlamentarisk situation som den Sverige hamnade i efter valet 2018, har låst de flesta möjligheter till majoriteter i Sveriges riksdag. Det är därför en bragd väl värd att beundra som Liberalerna och Centern åstadkommit med S och MP. I förhandlingar har man hittat vägar för en minsta gemensam nämnare i politikens mitt att bygga mandatperiodens styre på. I saklig ton och med den faktiska parlamentariska sammansättningen bestämd av svenska folket som grund.

I det här läget har det varit anmärkningsvärt och beklämmande att läsa hur politiker långt till höger nedlåtit sig till att använda känslomässiga uttryck som kaos, "Quislingar" och landsförrädare om företrädare från partier man i nästa stund säger sig vilja samarbeta med. Riktigt illa blir det när högt uppsatta företrädare för riksdagspartier använder dessa uttryck, såsom faktiskt också skett de senaste veckorna och som ivrigt delats i sociala medier. Sara Skyttedal (KD), kommunalråd i Linköping och toppkandidat till EU-parlamentet, använde just detta uttryck om Annie Lööf. Uttryck allt annat än värdiga och långt ifrån en saklig, respektfull, samtalston. När gruppen som nedlåter sig till att använda dessa epitet växer, då är det viktigare än någonsin att inte låta sig provoceras och att inte låta sig dras med till samma låga nivå. Djupt kränkande epitet av det här slaget underminerar tillit och demokrati, om än med varierande syften, med målet att själv framstå som det enda alternativet och "det goda" alternativet. Kort sagt propaganda – osaklig, polariserande och splittrande.

I skrivande stund har ännu inte tredje statsministeromröstningen ägt rum, deadline för den här ledaren är ett par dagar tidigare. En del talar för att Vänsterpartiet väljer att fälla den överenskommelse som skulle kunnat ge Sverige en regering med väsentligt liberalare agenda än under förra mandatperioden. Tragiskt, för det kommer att öka risken för polarisering och ge de konservativa och nationalistiska krafterna ytterligare luft under vingarna. Anmärkningsvärt att just Vänsterpartiet indirekt i så fall bidrar till detta, för jag tror ärligt inte att det är vad de vill.

Vi får ändå hoppas att nästkommande val inte är ett extraval utan är valet till EU-parlamentet. Och i det parlamentet bör inte Sveriges befolkning representeras av personer som kallar konstruktiva och ideologiskt drivna politiker för landsförrädare. Då hoppas jag istället att vi gemensamt och utifrån övertygelse kan få representeras av företrädare som vill arbeta för ett fritt, öppet och liberalt Europa. Ett Europa där vi alla tar ansvar för att Europas historiskt längsta period i fred och frihet får fortsätta genom än starkare band mellan Europas folk och stater.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.