Hoppa till huvudinnehållet

Galleristen Lars Hjelm har gått bort

Publicerad:
Galleristen Lars Hjelm blev 80 år.
Galleristen Lars Hjelm blev 80 år. Foto: Fredrik Karlsson

Galleristen Lars Hjelm, Karlstad, har avlidit i en ålder av 80 år. Genom åren har han öppnat flera gallerier och berikat konstlivet.

Lars Hjelm växte upp på Kungsholmen och i början av 1950-talet kom han till Karlstad där hans pappa fått jobb. Efter värnplikten blev han fänrik i marinen innan han började arbeta som möbelförsäljare. Under den här tiden började han intressera sig för grafik.

Under mitten av 1970-talet startade Lars Hjelm firman Blågul Grafik som sålde konst och grafik.

Han träffade konstnärinnan Margaretha Jansson 1998 och de köpte ett hus i Segerstaby där de haft sin bas. Omkring 2001 startade Lars Hjelm Galleri Lars i Galleri Gripen i Bibliotekshuset i Karlstad. Galleri Gripen flyttade senare till Herrgårdsgatan.

Han startade även galleriet och föreningen Konst i Karlstad och hamnade till slut på Herrhagen i Karlstad med Galleri Lars Hjelm.

2015 öppnade han Galleri Lars Hjelm på Herrhagen som han drev i tre år. 2018 startade han Konst och glas i Haga där han även sålde glaskonst. Butiken stängde för snart ett år sedan och tanken var att öppna galleri i Segerstad efter pandemin.

Han sörjes närmast av livskamraten Margaretha Jansson samt son och dotter i Borås respektive Uppsala.

Artikeltaggar

Karlstads kommunKonst i KarlstadNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.